alkohol, narkotika & tobak

Som sagt så hade vi ANT - dag idag i skolan, det är alltså en dag där man försöker motverka Alkohol, Narkotika & Tobak för ungdomar. Våran dag gick ut på att vi först var på föreläsning på GIH vid Stadion, där lyssnade vi på två människor, Bo & Elisabeth. Bo var nykter alkolist och hade varit det i flera år nu och han berättade om saker i hans vardag, som hur han mådde, hur hans självkänsla var, vad han gjorde på dagarna för att undvika att träffa människor osv. Elisabeth berättade om en tisdag i oktober för sex år sedan. Det var den värsta dagen i hennes liv. Hennes trettonårige son Erik blev påkörd av en rattfyllerist på sin väg till träningen. Erik dog. Deras berättelser var så otroligt rörande, jag grät, flera av oss grät. Det var bara hemskt att lyssna på. Man kan ju säga att det var en ganska chockerande start på en skoldag. Det jag vill säga är,  Don´t drink and Drive! För det första så kan du skada dig själv något enormt, du kan tillochmed dö. För det andra så kan du vara ansvarig för någon annans död.

Dagen fortsatte med mycket frågeställningar om rökning och droger. Det var väldigt intressant att lyssna på och man lärde sig nya saker hela tiden. Rökningen berörde mig nästan inte alls, för det vet man det mesta om, men i slutet när det kom en kille, Micke, som varit drogmissbrukare en längre tid. Allt från Alkohol,rökning,hasch,LSD, osv. Han hade tagit det mesta, you name it. Han förklarade så häftiga saker, allt från vad som hände i kroppen när man tog en drog, från hur man kände sig psykiskt, och mentalt i hjärnan. Det var otroligt faschinerande att lyssna på och det var lärorikt.

Det som rörde mig mest var att lyssna på Elisabeth på morgonen, historien om hennes son Erik. Att bara se henne stå där framme inför ett helt gymnasium, så stark och lätta på sitt hjärta och berätta allt det här för oss. Det var otroligt.

Personligen så tycker jag att alla skolor borde ha sådana här daga, och de borde börja med detta redan i början av högstadiet, om inte tidigare. Drogmissbruk, alkohol blir mer och mer vanligt hos yngre människor. Har man redan börjat med all den här skiten så kanske inte sån här dag kan få någon att sluta, men det kan påverka. Något enormt! Alla ni som går runt till skolor och delar med er, fortsätt med det! Det hjälper så otroligt många!

Och snälla, sätt er inte bakom ratten när ni druckit, tänk på konsekvenserna!



image188image189









Här nedan kan ni läsa om Marie, Eriks storasyster som också som sin mamma går runt i skolor och berättar om detta:



http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=61365

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0